Creditcards kunnen enorm handig zijn. Je kan er veilig online mee betalen, je kan wereldwijd betalen en je kan grote aankopen in termijnen betalen. Een belangrijk nadeel is dat de pasjes fraudegevoelig zijn. Als je onzorgvuldig met je gegevens omgaat, kan er opeens een dure rekening op de mat vallen. Een fraudeur heeft met jouw creditcard betaalt! Dit wil je natuurlijk voorkomen,  bekijk website van een creditcard vergelijker voor meer informatie en lees dit artikel goed door.

 

Je pas is gestolen!

De meest voordehand liggende methode van fraude is dat iemand je pas heeft gestolen en hiermee aan het betalen is. Hou dus altijd goed je portemonnee in de gaten. Zodra je pasje verdwenen is, moet je hem zo snel mogelijk blokkeren, zodat er zo min mogelijk geld verloren gaat. Tegenwoordig zit er op veel creditcards ook een PIN. In veel restaurants en winkels is de PIN echter niet per se nodig om te betalen, dus een fraudeur die jouw pas in handen heeft kan nog steeds veel schade aanrichten.

 

Je gegevens zijn gelekt

Criminelen hoeven niet jouw credit card fysiek in handen te hebben om ermee te kunnen betalen. Ga dus zorgvuldig om met je gegevens. De belangrijkste gegevens die nodig zijn om te kunnen betalen zijn het pasnummer, je handtekening, en de driecijferige CVC-code aan de achterkant van je pas. Wees hier zeer zuinig op! Als fraudeurs deze gegevens in handen krijgen, kunnen ze namens jou aankopen doen. Geef deze gegevens dus niet zomaar digitaal door. Grote banken, creditcard bedrijven en andere bedrijven zullen nooit om deze gegevens vragen! Krijg je dus een mail met een verzoek om de gegevens door te sturen, doe dit dan niet. Dat kunnen oplichters zijn!

 

Controleer je rekeningen

Als er gelijk grote bedragen worden afgeschreven met je credit card valt dit op. De fraudeur valt dan door de mand en de pas zal snel geblokkeerd zijn. Vaak doen fraudeurs alleen kleine aankopen op een kaart, zodat het niet opvalt dat er extra kosten zijn. Als ze dit een lange tijd volhouden kan dit toch een groot bedrag worden. Controleer dus altijd je rekeningen. Staan hier betalingen op die je je niet kan herinneren, controleer dan of deze wel kloppen.